Ukrajina začíná v Kyjevě


Do této zatím ještě neobjevené země se dostanete letecky a praha kyjev letenky Levneletenky se dají obstarat v různých akcích za velice příznivou cenu.

Letenky vás pÅ™ivedou na letiÅ¡tÄ› v KyjevÄ›, kde putování po UkrajinÄ› zaÄíná a rozhodnÄ› se vyplatí udÄ›lat si v tomto mÄ›stÄ› nÄ›kolikadenní zastávku.

Z letiště Boryspil, které se nachází asi 37 km od Kyjeva se pohodlně přepravíte do Kyjeva vlakem nebo autobusem ze zastávek přímo před letištěm.

kyjev4

Kam se urÄitÄ› podívat

NÄ›která místa jsou tichou a velice důraznou vzpomínkou na lidi a dobu, a právÄ› takovým místem je rezidence Viktora JanukovyÄe, bývalého proruského prezidenta, který krátce po pÅ™evratu utekl do Ruska.

Rezidence se nachází severně od Kyjeva na břehu Dněperské přehrady a od roku 2014 je zpřístupněná veřejnosti. Je to připomínka na dobu, na špatného představitele země ve špatné době a na jeho nevkus, kterým se obklopil.

Nejsnadnější cesta je metrem a následné autobusem.

kostel

Město

V KyjevÄ› nezapomeňte navÅ¡tívit NámÄ›stí nezávislosti, kde se uskuteÄnily protesty proti tehdejšímu prezidentu Viktoru JanukovyÄovi. Nebylo to poprvé, kdy se toto námÄ›stí stalo historicky významným místem a lidé se zde shromažÄují už od vzniku Kyjeva.

Klášter svatého Michala je mimořádně krásná a zajímavá stavba pravoslavné církve ležící v blízkosti parku a u lanovky. Stavba má nápadnou fasádu bílé a blankytně modré barvy a zdobí ji zlaté věže. Cesta sem z Náměstí nezávislosti trvá pěšky deset minut a vstupné je zdarma

Nad mÄ›stem se tyÄí nejmladší chrám sv. OndÅ™eje se zelenozlatou kopulí dostavÄ›ný až v roce 1767.

MÄ›sto je plné různých restaurací a ukrajinská kuchynÄ› je velice pestrá a chutná. Známý je například Å¡aÅ¡lik – marinované maso napíchané na plochých jehlách se opéká buÄ samotné anebo spolu s cibulí a jinou zeleninou. Å aÅ¡lik má mnoho podob a je to jídlo rozšířené ve více zemích bývalého sovÄ›tského bloku. BorÅ¡Ä je opravdu původní ukrajinský pokrm, i když je Äasto uvádÄ›no, že je ruský. Jde o polévku, která se vaří z toho, co je k dispozici. Základ tvoří vývar a Äervená Å™epa, pÅ™idává se maso, více druhů a také ostatní zelenina, může se zjemnit smetanou.