Do této zatÃm jeÅ¡tÄ› neobjevené zemÄ› se dostanete letecky a praha kyjev letenky Levneletenky se dajà obstarat v různých akcÃch za velice pÅ™Ãznivou cenu.
Letenky vás pÅ™ivedou na letiÅ¡tÄ› v KyjevÄ›, kde putovánà po UkrajinÄ› zaÄÃná a rozhodnÄ› se vyplatà udÄ›lat si v tomto mÄ›stÄ› nÄ›kolikadennà zastávku.
Z letiÅ¡tÄ› Boryspil, které se nacházà asi 37 km od Kyjeva se pohodlnÄ› pÅ™epravÃte do Kyjeva vlakem nebo autobusem ze zastávek pÅ™Ãmo pÅ™ed letiÅ¡tÄ›m.
Kam se urÄitÄ› podÃvat
NÄ›která mÃsta jsou tichou a velice důraznou vzpomÃnkou na lidi a dobu, a právÄ› takovým mÃstem je rezidence Viktora JanukovyÄe, bývalého proruského prezidenta, který krátce po pÅ™evratu utekl do Ruska.
Rezidence se nacházà severnÄ› od Kyjeva na bÅ™ehu DnÄ›perské pÅ™ehrady a od roku 2014 je zpÅ™ÃstupnÄ›ná veÅ™ejnosti. Je to pÅ™ipomÃnka na dobu, na Å¡patného pÅ™edstavitele zemÄ› ve Å¡patné dobÄ› a na jeho nevkus, kterým se obklopil.
Nejsnadnějšà cesta je metrem a následné autobusem.
Město
V KyjevÄ› nezapomeňte navÅ¡tÃvit NámÄ›stà nezávislosti, kde se uskuteÄnily protesty proti tehdejÅ¡Ãmu prezidentu Viktoru JanukovyÄovi. Nebylo to poprvé, kdy se toto námÄ›stà stalo historicky významným mÃstem a lidé se zde shromažÄujà už od vzniku Kyjeva.
Klášter svatého Michala je mimořádnÄ› krásná a zajÃmavá stavba pravoslavné cÃrkve ležÃcà v blÃzkosti parku a u lanovky. Stavba má nápadnou fasádu bÃlé a blankytnÄ› modré barvy a zdobà ji zlaté věže. Cesta sem z NámÄ›stà nezávislosti trvá pěšky deset minut a vstupné je zdarma
Nad mÄ›stem se tyÄà nejmladÅ¡Ã chrám sv. OndÅ™eje se zelenozlatou kopulà dostavÄ›ný až v roce 1767.
MÄ›sto je plné různých restauracà a ukrajinská kuchynÄ› je velice pestrá a chutná. Známý je napÅ™Ãklad Å¡aÅ¡lik – marinované maso napÃchané na plochých jehlách se opéká buÄ samotné anebo spolu s cibulà a jinou zeleninou. Å aÅ¡lik má mnoho podob a je to jÃdlo rozÅ¡ÃÅ™ené ve vÃce zemÃch bývalého sovÄ›tského bloku. BorÅ¡Ä je opravdu původnà ukrajinský pokrm, i když je Äasto uvádÄ›no, že je ruský. Jde o polévku, která se vařà z toho, co je k dispozici. Základ tvořà vývar a Äervená Å™epa, pÅ™idává se maso, vÃce druhů a také ostatnà zelenina, může se zjemnit smetanou.